Kapsayıcı Şehirler: Her Yaş İçin Bir Gelecek

Dünya nüfusu yaşlandıkça, yaşlı dostu şehirler ve topluluklar kavramı giderek daha önemli hale geliyor. 2050 yılına kadar, küresel nüfusun %16'sının 60 yaşın üzerinde olacağı ve çoğunluğunun düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Nüfusun yaşlanma hızı ülkeden ülkeye değişiyor ve kentsel alanlarda yaşlı nüfus artıyor. Bu demografik değişim, kapsayıcı, erişilebilir ve yaşlı vatandaşların sağlığına ve refahına elverişli olmalarını sağlamak için şehirlerimizin ve topluluklarımızın yeniden düşünülmesini gerektiriyor.

Bu nisan ayında Birleşmiş Milletler, Yaşlı Dostu Şehirler ve Topluluklar için Ulusal Programlar için yeni bir rehber yayınladı . Bu rehber, ulusal hükümetlerin yaşlanan nüfuslarının sağlık ve refahını iyileştirmeleri için net bir çerçeve sunuyor. Yaşam boyu sağlığı destekleyen ve içsel kapasitelerini kaybeden insanların değer verdikleri şeyleri yapmaya devam etmelerini sağlayan ortamlar yaratmanın önemini vurguluyor.

Yaşlı dostu ortamlar yaratmak, BM Sağlıklı Yaşlanma On Yılı'nın yaşlıların, ailelerinin ve toplumlarının yaşamlarını, yaşadıkları ortamları iyileştirerek iyileştirme özlemini karşılamada kritik bir adımdır. Yaşlı dostu şehirler ve toplumlar, yaşlıların geniş çeşitliliğinin ihtiyaçlarını karşılamak, sağlıklarını, özerkliklerini, katılımlarını ve toplum yaşamının tüm alanlarındaki katkılarını teşvik etmek, kararlarına ve yaşam tarzı tercihlerine saygı göstermek ve yaşlanmayla ilgili ihtiyaçları ve tercihleri ​​önceden tahmin etmek ve bunlara esnek bir şekilde yanıt vermek için tasarlanmıştır.

Avrupa'daki birçok şehir, yaşlı dostu olma yolunda öncülük ediyor ve yalnızca yaşlı vatandaşların yaşamlarını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda toplumlarının genel sürdürülebilirliğine ve kapsayıcılığına da katkıda bulunan stratejiler uyguluyor.

İsveç'in Göteborg kentinde, yaşlılar arasında izolasyon ve yalnızlıkla mücadele etmek için "Göteborg'da Asla Yalnız Değil" adlı bir sosyal program başlatıldı . Bu girişim, yaklaşık 350 yaşlı sakin için atölyeler, dersler ve diğer aktiviteler sunuyor. Program, yaşlılar arasında bir topluluk duygusu yaratmak, onlara sosyal etkileşim ve katılım fırsatları sağlamak , böylece yaşam kalitelerini artırmak ve yalnızlık ve izolasyon duygularını azaltmak için tasarlanmıştır.

Almanya'nın Stuttgart kentinde yaşlılar arasında fiziksel aktiviteyi teşvik etmek için bir proje başlatıldı . Yaşlılıkta sağlık ve refahı korumada fiziksel aktivitenin önemini kabul eden şehir, tüm yaşlı sakinlerine rehberli mahalle yürüyüşleri sunuyor. Amaç yalnızca bağışıklık sistemlerini güçlendirmek değil, aynı zamanda sosyal etkileşimi teşvik etmek ve böylece yaşlı nüfus arasında bir topluluk ve aidiyet duygusu yaratmaktır.

İspanya'nın Barakaldo kentinde şehir, 80 yaş üstü ve tek başına yaşayan insanların evlerinde yangınları önlemeyi ve sosyal ihtiyaçları tespit etmeyi amaçlayan ücretsiz bir hizmet başlattı . Bu girişim, yangın dedektörlerinin tedarikini ve kurulumunu ve yararlanıcıların sosyal ihtiyaçlarının değerlendirilmesini içeriyor. Şehir , yaşlıların hem fiziksel güvenliğini hem de sosyal ihtiyaçlarını ele alarak , yaşlı vatandaşlarının hayatlarını iyileştirmek için bütünsel bir yaklaşım benimsiyor.

Almanya'nın Frankfurt şehri, emlak geliştirme şirketi KEG ile işbirliği yaparak kapsayıcı bir konut projesi başlattı . Bu girişim, yaşlılar, engelliler ve düşük gelirliler gibi ek engellerle karşılaşan kişilere konut sağlıyor. Yaşları veya fiziksel yetenekleri ne olursa olsun tüm vatandaşların güvenli ve uygun fiyatlı konutlara erişimini sağlayarak Frankfurt, gerçek anlamda yaşlı dostu bir şehir olma yolunda önemli bir adım atıyor.

Bu girişimler, Avrupa şehirlerinin daha yaşlı dostu olmak için nasıl proaktif adımlar attığını göstermektedir. Yaşlı insanların sağlıklı, aktif ve tatmin edici hayatlar yaşayabilecekleri ortamlar yaratarak, toplumlarının genel sürdürülebilirliğine ve kapsayıcılığına katkıda bulunmaktadırlar.

Küresel nüfus yaşlanmaya devam ettikçe, yaşlı dostu şehirlerin önemi artmaya devam edecektir . Dünyadaki diğer şehirlerin daha yaşlı dostu olma ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma yolunda çabalarken bu örneklere bakmaları hayati önem taşımaktadır. Gelecek için umut, insanların kolektif güç kullanımı ve şehirlerini ve topluluklarını bu ve gelecek nesiller için yaşlanmak için iyi yerler haline getirme ortak vizyonu aracılığıyla yaşadıkları, çalıştıkları, eğlendikleri ve yaşlandıkları ortamları dönüştürerek kendilerini dönüştürmeleridir.

BM'nin Yaşlı Dostu Şehirler ve Topluluklar için Ulusal Programlar kılavuzu, bu dönüşüm için bir yol haritası sunar. Ulusal hükümetlerin yaşlanan nüfuslarının sağlık ve refahını iyileştirmek için ortaklıklar, liderlik, kaynaklar, kapasite geliştirme, bilgi, araştırma, yenilik ve izleme ve değerlendirme gibi unsurları içeren bir çerçeve özetler. Kılavuz, yaşlı insanların her adımda anlamlı katılımının önemini vurgular, seslerinin duyulmasını ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar.

Yaşlı dostu şehirlerin ve toplulukların geliştirilmesi yalnızca yaşlıların hayatlarını iyileştirmekle ilgili değildir. Herkese fayda sağlayan kapsayıcı, sürdürülebilir topluluklar yaratmakla ilgilidir. Yaşlı dostu şehirler, değişen bağlamlara daha iyi yanıt verebilir ve yaşlılar, aileleri ve topluluklar dahil olmak üzere tüm vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebilir, örneğin yaşlıların sıklıkla dışlandığı insani krizler ve acil durumlarda.

Dünya nüfusu yaşlanmaya devam ettikçe, yaşlı dostu bir topluluk olma yolunda çalışmak giderek daha önemli hale gelecektir . Avrupa şehirlerinin aldığı girişimler, yalnızca yaşlı dostu değil aynı zamanda sürdürülebilir ve kapsayıcı şehirler yaratmanın mümkün olduğunu göstermektedir. Başkaları için bir model olarak hizmet edebilirler ve doğru politikalar ve girişimlerle, yaşlarına bakılmaksızın tüm vatandaşların sağlığını, refahını ve katılımını destekleyen topluluklar yaratmanın mümkün olduğunu gösterebilirler.